Doorbreken van eenzaamheid

Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijdsgroepen, maar senioren vormen een risicogroep. Zij hebben te maken met het wegvallen van familie en vrienden en zijn vaak minder mobiel. Dit kan eenzaamheid tot gevolg hebben. De betekenis daarvan is echter niet voor iedereen hetzelfde.

Veel senioren redden het prima, ook in veranderde levensomstandigheden. Zij staan open voor mensen uit hun omgeving, onderhouden de sociale relaties die zij in de loop van hun leven hebben opgebouwd en nemen deel aan maatschappelijke activiteiten. Zij ervaren kortom dat alleen zijn iets anders is dan eenzaam en overbodig zijn.

De seniorenraad wil senioren die zich wél eenzaam voelen activeren, vanuit hun eigen mogelijkheden. Bijvoorbeeld door mee te doen aan zingevende activiteiten of door voor iemand iets te betekenen. Senioren kunnen ook een belangrijke rol spelen in het vrijwilligerswerk.

Actief zijn

Door middel van lichamelijke en geestelijke activiteiten kan de kwaliteit van het leven zo goed mogelijk behouden worden.

Organisaties en verenigingen in de gemeente Gooise Meren bieden een veelheid en verscheidenheid aan mogelijkheden. Om te bewegen bijvoorbeeld zwemmen, gymnastiek, yoga, hiphop, volksdansen, koersbal, biljarten en fiets- en wandeltochten. Om de geest vaardig te houden onder meer bridgen, schaken, taalcursussen, computercursussen, schilderen, muziek en lezingen.

Daarnaast worden uitjes en reizen georganiseerd en gemeenschappelijke film-, theater- en concertbezoeken aangeboden. In veel gevallen wordt daarbij rekening gehouden met lichamelijk en geestelijke beperkingen en wordt ook het vervoer geregeld.

Informatie over deze activiteiten is te vinden op het internet, maar de betreffende organisaties verspreiden zelf ook programma’s. De wijkcoaches van Vivium Zorggroep, Amaris Zorggroep en Versa Welzijn helpen graag om uit het brede aanbod een keus te maken.

Neem contact op

Stuur ons een mail en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt